Domáci kompostér Bokashi umožňuje kompostovať v byte a bez zápachu

Domáci odpad
Domáci odpad

Ak sa zamýšľate, čo by ste mohli urobiť, aby ste z pohľadu vášho vplyvu na životné prostredie boli ekologickejší, dobrý nápad by mohlo byť zakúpenie kompostéra. Zredukovaním množstva odpadu vašej domácnosti, ktoré skončí na skládke odpadu môže pomôcť našej planéte.

V mestách sa na výhody kompostovania prichádza len veľmi pomaly, čo je veľká škoda, lebo biologický odpad končiaci bez náležitého využitia spolu s ostatným zmesovým odpadom na skládkach. Pritom efektívne kompostovať je dnes možné priamo doma.

Vďaka špeciálnemu domácemu kompostéru, môžete kompostovať pokojne priamo v kuchyni Kompostér využívajúci systém Bokashi, je totiž revolučné riešenie, ktoré je v našich podmienkach ešte stále málo známe.

Ako už bolo naznačené, je Bokashi kompostér do bytu narozdiel od iných riešení bez zápachu, pretože proces spracovania odpadu, v tomto prípade fermentácia, prebieha vo vnútri 19litrovej nádoby. Z tej sa vonka nedostane ani zvyškové teplo, ani plyny.

Čo okrem redukcie zápachu znamená aj redukciu otravného hmyzu. Ale tiež zachovanie všetkých potrebných živín priamo v komposte.

Ten sa okrem samotného biologického odpadu skladá zo špeciálnej zmesi SCD probiotických kultúr s ryžovými a pšeničnými otrubami, čistou vodou, melasou a soľou.

To celé nesie názov zmes Bokashi. Výhodou pritom je, že v rámci zmesi Bokashi môžete spracovávať nielen rastlinné, ale aj živočíšne zvyšky. V bežnom komposte sa do kúskov mäsa po pár dňoch zažerú červy a celé to nevábne „vonia“.

To však nieje prípad systému Bokashi, teda ak poctivo striedate vrstvy odpadu s vrstvou Bokashi zmesi. V takomto ideálnom prípade prebieha proces fermentácie, ktorým sa vytvára dokonalý základ pre záhradný kompost.

Ak nemáte vlastnú záhradu, môžete tento základ venovať niekomu z vášho okolia.

Fermentačný proces trvá približne dva týždne a na jeho konci máte ideálnu zmes, ktorú zakopete na záhrade alebo nasypete do vonkajšieho kompostéru. Za ďalšie dva mesiace by ste už mali mať hotový kompost, ktorý zaryjete do záhonu a získate úžasnú zeleninu alebo okrasné rastliny.

Výsledkom fermentácie je však ešte jeden produkt, tak trochu vedľajší, ale tiež veľmi účinný. Ide o tzv. bokashi čaj, ktorý obsahuje veľa živín. Ten môžete použiť napríklad ako hnojivo pre izbové rastliny. Táto tekutina sa však okrem toho výborne hodí aj na čistenie odpadového potrubia.

Ku každému Bokashi kompostéru do bytu získate jeden kilogramový sáčok zmesi Bokashi, ktorý si ale prirodzene môžete kúpiť aj zvlášť, keď vám dôjde.

Vďaka kompaktnému baleniu a objemu 19 litrov sa Bokashi kompostér vojde trebárs do volnej skrinky kuchynskej linky a ak ho práve nebudete používať, nebudete o ňom ani vedieť. Tou najväčšou výhodou je ale redukcia celkového množstva odpadu, ktorých vaša domácnosť vyprodukuje.

V blogu na webe probioticky.sk sa dozviete viac praktických informácií nie len v oblasti kompostovania, ale aj ďalších oblastiach, ktoré by vás mohli zaujímať.